Neset - Rosenborg 5-0!

Postet av Roald Vang den 3. Jun 2022

Kald dusj for seriemesteren. Neset vant 5-0. Rosenborg måtte se seg slått av frostingenes hurtige småspill. Nesets veteraner i praktslag(Nidaros, 7. august 1939).


Nesets kaptein, Olaf Nygård hilser på dommeren, Harald Jakobsen, Brage før 5.­rundekampen mot Sarpsborg blir satt i gang. Landslagsspiller og Sarpsborgs kaptein, Finn Moen til venstre. Over 7000 tilskuere overvar kampen på Gressbanen i Trondheim. Kilde: Nesets jubileumsbok 1985

Denne historien og veldig mange flere kan du lese om i Nesets jubileumsbok fra 1980 som nå er digitalisert og lagt ut på nesetfk.no.

Neset fotballklubb var en stormakt nordafjells på 30-tallet, og markerte seg også nasjonalt i Norgesmesterskapet med 4. runde i 1935 og 1938, og med kvartfinale i 1940. Den norske idrettsavisa Sportsmanden rangerte Neset som landets sjuende beste fotballag i 1940, kun slått av Fredrikstad, Sarpsborg, Skeid, Moss, Lyn og Ålesund!

Alle lag i Trøndelag fryktet et møte med frostingenes kompromissløse og fysiske spillestil, som disse historiene understreker:

- Når Neset er den ene part kan man være sikker på at det blir liv og fart over spillet. Det frostingene mangler i teknisk henseende opveies av deres enestående kondisjon og spillehumør, som neppe noe annet lag kan opvise maken til. - Vi forstår så godt vedkommende som i ramme alvor påstod at det var langt flere frostinger enn kvikker ute på plassen, for det inntrykk hadde man virkelig da de løp så meget mer enn motstanderne. (Dagsposten, 19. august 1935)
- Frostingenes kolosale fart og friske gå-på-humør må nødvendigvis medføre at spillet får en særegen karakter, de kjenner ingen omveier, men går rett på og det må rimeligvis medføre kolisjoner som det ikke er hver mann gitt å stå for. Man kan beskylde Neset for å spille hårdt (deri ligger forøvrig ingen bebreidelse for å spille uvørrent, (det kan de bebreides), men til gjengjeld er deres spill så velsignet fri for all slags fusk og fanteri, en attest man dessverre ikke kan gi alle lag. At frostingene har et eget tak på publikum er ihvertfall en kjensgjerning som vil bli bekreftet av de tusener av tilskuere som legger veien om Gressbanen søndag middag. (Dagsposten, 14. september 1935)

Det fortelles at Martin Sundet på Neset var ytreløper mot et bylag omtrent 1930, og dommeren var også fra Trondheim. Backen som skulle passe på Martin fikk hard behandling. Den andre sidebacken kom over for å ordne opp med denne hardtspillende Neset­angriperen, men det gikk ikke bedre med han heller. Backen klaga seg til dommeren - som ga Martin en overhaling for hardt og farlig spill. Martin tok det rolig og sa til dommeren:
«Ja, men ka fa-- gjor 'n på henn sia han da?»

I forbindelse med Neset sitt 75-årsjubileum i 1980 ble det lagt ned en stor innsats med å lage ei bok om Nesets historie fra 1905 og fram til da. Det var Dagfinn Tingstad og Jon Svendsen som i hovedsak stod for innsamling og redigering av stoff til boka. Nå er boka digitalisert av Nesetveteranan og gjort tilgjengelig for nedlasting og gjennomlesing.

 Les mer og last ned boka! Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.